Blog


Cumpara experiente, nu lucruri materiale!
Publicat in data de: 27.04.2016    

           De ce a-ţi cheltui banii pe experienţe precum călătoritul îţi aduce mai multă fericire decât achiziţionarea lucrurilor materiale?
Asta nu o spunem noi, ci un studiu- efectuat de cercetători, normal 
Aşa cum oricine ştie, banii sunt o resursă limitată, iar omul în general caută să obţină cea mai mare satisfacţie prin cheltuirea banilor de care dispune. Astfel- care este cea mai bună variantă de a-ţi cheltui banii încât să obţii cea mai mare bucurie?
Există ideea populară că un lucru material, pe care îl deţii mai mult timp şi îl vei folosi de mai multe ori- îţi va aduce mai multe fericire, întinsă pe o perioadă de timp mai lungă... Ei bine, nu e deloc aşa! În urma numeroaselor studii făcute de-a lungul ultimilor 10 ani, a reieşit clar că experienţele aduc mai multă fericire decât lucrurile materiale!
În 2003, psihologii Tom Gilovich şi Leaf Van Boven au concluzionat 7 motive pentru care experienţele aduc mai multă fericire decât lucrurile materiale:
1. fenomenul intitulat *reinterpretare pozitivă*
Dacă produsul cumpărat are defecte, atunci regretăm instantaneu decizia luată şi ne întristăm. În schimb, cu experienţele nu se întamplă aşa- studiile şi experienţa arată că ne amintim mult mai roz orice experienţă *proastă* şi că tindem să vedem în principal părţile bune din orice experienţă.
2. ne plictisim uşor de lucruri
Procesul este numit *adaptare hedonică* şi experimentele sociale au arătat că ne plictisim mult mai rapid de lucruri decât de experienţe/ activităţi/ amintiri.
3. e mai dificil sa compari experienţe
Lucrurile pot fi comparate mai uşor unele cu altele datorită proprietăţilor fizice, în timp ce evaluarea experienţelor este strict subiectivă. Astfel, în cazul experienţelor- sunt şanse mai mici să te stresezi dacă faci cea mai bună alegere sau să regreţi ulterior- adică produc per total mai multă fericire.
4. experienţele îţi permit să intri în starea de *flux* care este la rândul ei factor deciziv pentru fericire.
5. anticiparea unei experienţe produce fericire, în timp ce aşteptarea unui lucru este supărătoare- tocmai de asta mulţi preferă să plătească în plus pentru livrare în aceeaşi zi!
Tocmai din acest motiv- ar trebui să îţi rezervi chiar acum vacanţa pentru anul următor- aşa vei maximiza fericirea obţinută din anticiparea sejurului!
6. experienţele ne definesc
Dincolo de faptul că experienţele ne formează caracterul şi ne diferenţiază de cei din jurul nostru, când ne gândim la momente fericite din trecut- ne gândim la ce am făcut şi nu la ce obiecte am obţinut.
7. suntem fiinţe sociale
Oamenii sunt fiinţe cât se poate de sociale- astfel, experienţele ne aduc mai multă fericire prin simplul fapt că ne aduc mai aproape de alţi oameni- atât când trăim experienţa respectivă cât şi atunci când o povestim.
      În concluzie, atunci când îţi organizezi vacanţa, deşi poate se iveşte un gând că este stresant şi că vei ajunge să cheltui mulţi bani, adu-ţi aminte că a-ţi cheltui banii pentru o călătorie îţi aduce cea mai mare fericire pe care ai putea să o obţii cu acei bani! 
Fides Travel este membra a a grupului Fides. Ofertele afisate pe site au caracter dinamic si se pot modifica din moment in moment. Oferta finala este cea primita in scris de la agentul de turism,
agentia de turism nefiind responsabila de eventuala neconcordanta a informatiilor de pe site cu cele primite in agentie.
SC Sky Travel and Learn SRL, J40/12918/2016, CUI 36588093, Numar asigurare 26192, valabila pana la 21.10.2017, Brevet de Turism – Marinela Bazarca 9296/17.11.2004.
© 2024 | Fides Travel Agency. Toate drepturile rezervate.